Ahlaki Göreceliğin Sınırı

7 Posted by - 7 Haziran 2017 - Haziran 2017

Empati  …

Sık kullandığımız , hayata geçirmekte çoğumuzun zorlandığı, bir çoğumuzun da yanlış anladığı  moda sözcüklerden biri . Kızılderililer “Birini yargılamadan önce onun makosenlerini  giyip gökte üç ay eskiyinceye dek dolaş” demişler. Birinin ayakkabılarını giyersek ki önce kendimizinkileri çıkarmamız gerekir, bunu gerçekten başarabilirsek şayet onu anlayabiliriz. Onu anlayabilirsek yargılayamayız, acımasızca eleştiremeyiz, küçük göremeyiz. Irkçılık, mezhepçilik, kibir  ve  dünya kurulalı beri işlenen tüm suçların kaynağı olan kötü  duygular  tarihe  karışır.  Giydiğimiz ayakkabılar bir mülteciye  ait olabilir, bir  Türk’e , bir Kürt’e, bir Avrupalı’ya, bir  Müslüman’a , bir Yahudi’ye, Sünni’ye, Alevi’ye, okumuşa, cahile, ateiste ya da deiste . Bir başkasının ayakkabılarını giyip yürüdüğü yolları yürümek denen moda tabir, kulağa hoş gelir, insana kendini daha insan hissettirir, erdemli , ahlaklı , anlayışlı oluveririz  , içimiz huzurla dolar. Ahlak felsefesinin cevabını aradığı sorular küçülür , değersizleşir çünkü  herkes  birbirini  anlıyordur  artık .Birbirini anlayan insanların yarattığı cennetimsi dünyada zaten kötü  diye bir şey olmadığından iyiyi  aramaya gerek kalmamıştır.

Peki giydiğimiz ayakkabı bir Naziye bir hırsıza ya da bir katile  aitse … Bu anlama işi nerede başlar , nerede  biter? Tüm bunlara kim, nasıl karar verir ? Bir evcilik oyununu  anımsatan , her oyun grubunun kendince kurallar koyduğu , roller üstlendiği hayatlarımızda,  iyi birer  çocuk olduğumuzu kim söyleyebilir ?  Soykırıma uğramış bir Yahudi bir naziyi  anlayabilir mi sahiden , evi soyulmuş biri  bir hırsızın gözünden bakabilir mi hayata ?

Ahlak   felsefesi, iyi – kötü nedir , evrensel bir ahlak yasası  var mıdır , ahlaki eylemlerin bir amacı var mıdır , insan ahlaki eylemlerde bulunurken özgür müdür  gibi sorulara   farklı  cevaplar  verip  teoriler üretmiştir. Görecelik de metaetik   teorilerden  biridir ve bu bakışa  yöneltilen birçok eleştiri mevcuttur. Görecelik  insana empati kurdurur  , sınırları  yumuşatır  fakat  sınırların yok olma olasılığı da vardır . Herkesi anlama  ya da  hiçbir şeyi  umursamama  şeklinde tezahür  edebilir  .  Bu durumda iyi  , kötü , doğru ya da yanlış silikleşir , anlamını yitirir çünkü herkes  kendince  haklıdır .  Modern kültür  Bonnie ve Clyde ‘ a  şarkı yazar ,  Escobar ‘ı dizi yapar , öyle psikolojik ve sosyolojik deneyler yapılır ki  işkenceyi  ya da soykırımı dahi  anlaşılır kılabilir.

Belki de  kurallar  ve yaptırımlar  bu  sebepten  devreye  girmelidir  çünkü  insanoğlu  ne  Kant gibi   ahlakı  ödev  olarak  görür   ne  Aristo gibi  altın ortayı arar ne de  ilahi buyrukçular gibi  öyle  emredildiği için  iyidir .

 

Mavi

Yorum Yok

Yanıt yaz