Panta Rheı

5 Posted by - 4 Ocak 2017 - Ocak 2017

“ Aynı nehirde iki kere yıkanamazsın” diyor diyalektiğin babası. Çünkü her şey akar. Artık ne su aynı sudur ne de sen aynı sen.

Herakleitos’un  bu  sözü   inceden   hüzünlendirir  insanı. Aslında bildiğimiz ama unuttuğumuz zihnimizin derinliklerine gömdüğümüz düşüncelerimizi anlıkta olsa gün yüzüne çıkarır. Fakat akıl hep karar vermek ister çünkü düşünmek yorucudur.   Herakleitos  bizim tahayyül edemediğimiz zamanlardan bize şöyle seslenir ”Ah, evet içerisinde bulunduğumuz bu dünya ve bu hayat bir mucizedir ve insanın trajedisi de budur; bu dünyayı anlamaya yazgılı olmak” O günden bu güne değişen çok şey olsa da insan doğası hep aynı kalmış olmalı ki bu gün sosyal psikologlar bizi  ”bilişsel  varyemezler”  olarak tanımlıyorlar. Oysa Herakleitos sözlerini “…ama insanı yücelten de bu değil midir; sınırlı doğasını aşmaya yönelmek, belki de sonunun hüsran olacağını önceden bile  bile  bu yola düşmek.” diyerek sürdürür. Mutlulukla hazzı birbirinden ayırabilirsek  biz de bu yola düşenlerden oluruz sanırım , çünkü mutluluk içinde eser miktarda hüzün barındırır ve maalesef sürekli değildir ,ciddi çaba gerektirir, ”ne yapayım ben böyleyim“ cilere de  hayli uzaktır.

O günden bu yana  birçok  düşünür, yazar , bilim adamı  Herakleitos ‘u anlamaya çalışmış,ondan etkilenmiş ve fikirlerini geliştirerek günümüze taşımıştır.”Her şey   karşıtların kavgasından doğar .Varlık yokluğu yokluk varlığı meydana getirir.Varlık ve yokluk ,olmak ve olmamak,yaşamak ve ölmek bir ve aynı şeydir.Öyle olmasaydı değişip birbirlerine dönüşmezlerdi.” diyen  Herakleitos’un  görüşlerini  Aristoteles ”Kuru, ıslak, sıcak ve soğuk olmak üzere dört nitelik bulunur.Her element  iki niteliğe sahiptir; ateş ,sıcak ve kuru,toprak,kuru ve soğuk,su,ıslak ve soğuk,hava,ıslak ve sıcaktır .Her element bir diğeriyle bir niteliği paylaşır,bu durumda diğerine dönüşebilir” şeklinde geliştirmiştir. Görüntü değişse de öz aynı kalır. Hegel, Nietzsche, Goethe   ve daha nicelerinin  yol göstericisi de Herakleitos olmuştur.Asıl şaşırtıcı olan  tüm bu fikirlerin hiçbir deneye ihtiyaç duyulmadan geliştirilmiş olması.

Asırlar sonra da Einstein e=mc formülüyle  çorbadan tuzunu esirgememiş  “Bilim önemlidir ama hayal daha da önemlidir, çünkü bilim sınırlıdır” diyen bilim adamı da  herhangi bir deneye  veya laboratuara ihtiyaç duymadan   kağıt üzerinde bu çarpıcı formülü   geliştirmiştir. Enerji ve madde arasında ki tek farkın hız olduğunu söyleyen Einstein “Her şey kendi karşıtına dönüşür, karşıtların çarpışması ve öz birliği her şeyin temelidir” diyen Herakleitos ‘tan çokta uzağa düşmemiş gibi. Ve yine Herakleitos’un “Bilgelik doğayı anlamak değil doğaya uygun davranmaktır, çok şey bilmek aklı eğitmez, çok şey bildiğini sandıklarımız daha gece ile gündüzün bir olduğunu bile anlayamamışlardır.” sözü bu bakışı pekiştirir. Bu bakış pekiştikçe ikrardan gelen sükut, hatırlamanın yaşattığı hüzün, yolculuğun gerektirdiği çaba, sabır ve nihayet yolculuğun kendisi olan kesikli mutluluk da pekişecektir.

 

Mavi                               

Yorum Yok

Yanıt yaz